Kleinrex
Home » Rasbeschrijving

                

 

 

                               

foto's van mijn kleinrex konijnen

 

Rex (konijn)

Rex is een van oorsprong Frans konijnenras dat zich van andere onderscheidt door een kortere beharing. Onderscheiden worden de Rex (of Grote Red) en de Rexdwerg, beide erkend als ras.

Pels

De Rex valt onder de korthaarrassen. Het Rexkonijn uit Frankrijk waar het huidige rexkonijn uit stamt is niet de enige waar de rexmutatie heeft plaats gevonden. Ook bij een Duitse fokker en andere Franse fokker kwam de mutatie voor. Uit het bewijs dat door dieren uit deze lijnen onderling te kruisen en deze normaal harige nakomelingen kregen wist men dat het op zich staande rassen waren.

De pels van de Rexkonijnen onderscheidt zich van andere rassen doordat de dekharen dezelfde lengte hebben als de wolharen en de lengte veel korter is en niet langer dan 19 mm bij de grote Rex en 16 mm bij de Rexdwerg. Bij normaalharige konijnen zijn de nek- en grannenharen langer dan de wolharen en bepalen deze de lengte van de zichtbare pels. Door de de gelijke lengte van de haarsoorten lijkt het alsof de vacht geschoren is. De pels voelt fluweelachtig aan. Het haar staat bijna loodrecht op de huid. De pels is mede dankzij het zeer rijke onderhaar zeer dicht en volkomen gelijkmatig. Niet echter de haarlengte maar de zeer dichte inplanting en het zeer rijke onderhaar geven de doorslag bij de waardebepaling.

Naast de bovengenoemd pels zijn er andere omschreven mutaties. De Astrex (ook Astrakan-rex en Deutsche Lockenrex) wordt gekenmerkt door een krullende pels. De Opposum-Rex had haren van 5 cm, die aan de basis een draaiing had welke aan de top steeds duidelijker werd en bij het uiteinde in een krulvorm eindigden. Mogelijk dat er een verwantschap is tussen de angora- en de rexbeharing. De haartoppen waren wit en had een zwarte tussenkleur. Dit gaf een eigenaardige kleur. Beide van deze bijzonder Rex-vormen zijn nagenoeg verdwenen.

 

                                     

 

De rassen

Rex

De Rex werd in 1927 erkend en als ras opgenomen in de Nederlandse standaard. De Rex valt onder de middenrassen met een ideaal gewicht tussen de 3,5 en 3,9 kilogram. Het type is matig gestrekt. Goed gevuld in voor- en achterhand. De benen zijn kort en stevig. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. Door de kortere beharing komen de contouren scherper tot uiting dan bij normaalhaarrassen. De kop is krachtig ontwikkeld, met een breed voorhoofd en een brede snuit. De kaken en wangen zijn sterk ontwikkeld. Het neusbeen is iets gebogen. De oren zijn stevig van structuur met goed afgeronde oortoppen, goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte is van 11 - 13 cm, ideaal is 12 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam

Erkend in de kleuren: castor, opaal, luchs, zwart, bruin, blauw, geel, oranje, chinchilla en feh.

Rexdwerg

De Rexdwerg is erkend als ras in 2003 (dalmatiner zwart)en opgenomen in de Nederlandse standaard. Het dwergkonijn en heeft een ideaal gewicht van 1300 tot 1500 gram. Het lichaam is gedrongen (typegroep C) met goede brede schouders en achterhand. Door de kortere pels komen de contouren sterker tot uiting. De benen zijn recht, stevig en niet lang met korte, gesloten voorvoeten. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. In verhouding tot de grootte van het dier is de kop groot. De kop is krachtig ontwikkeld met breed voorhoofd, brede snuit en goed ontwikkelde kaken en wangen. De oorlengte is 5 - 7 cm, ideaal is 6 cm. De oren worden V-vormig tot nauwsluitend gedragen, zijn goed afgerond zonder vouwen of plooien en goed behaard. Het geheel in harmonie met het lichaam. Het kleine staartje wordt nauwsluitend tegen het midden van de achterhand gedragen. Het lichaam van de voedster onderscheidt zich nauwelijks van die van de ram.

Erkend in de kleuren: castor, dalmatiner zwart, donker sepia marter, midden sepia marter wit roodoog en rus.(bron Wikipedia)

De Amerikaanse Minirex of Kleinrex

Deze is in Nederland een nog niet erkend ras. (inmiddels sinds 2019 voorlopig erkend in zwart otter) Sinds 2007 erkend in Oostenrijk en Luxemburg. De kleinrex vindt zijn oorsprong in de U.S.A. ze zitten qua grootte tussen de standaard rex en de dwergrex in. Alle gefokte kleinrexen komen voort uit de import lijnen van marina cald well -  Schäffer. Het gewicht van de kleinrexen bedraagt 1900-2500 gram.(gemiddeld gewicht 2000 gram. Ik heb de kleinrex vanaf 2012  in mijn stalletje en moet bekennen dat ik het een heerlijk ras vind rustig, vriendelijk, mensgericht.

ik heb de kleinrex in de bonte kleuren, de prachtige Koningsmantels (KMS), dalmatiner, Rhone, mantelbont en er kan ook japanner in een nestje vallen, paar nestje in een jaar, waarbij enkele jongen in mijn stalletje zullen blijven en er enkele te koop zullen komen..........